tirsdag 18. oktober 2016

Databasen DOAJ


  


Hva er DOAJ egentlig? DOAJ står for Directory of Open Access Journals. I deres egen «About» seksjon skiver de at databasen ble opprettet i 2003 ved Lund Universitet i Sverige. Databasen inneholder i dag rundt 9000 tilgjengelige tidsskrifter som dekker forskjellige fagfelt. Denne databasen er tilgjengelig for tre grupper, utgivere, ordinære medlemmer, og sponsorer. Med ordinære medlemmer menes ulike bibliotek og universiteter og lignende institusjoner som har muligheten til å abnormere på databasens innhold. Dette gjør at tidsskriftene blir tilgjengelige for brukerne av institusjonene, f.eks. universitetenes studenter.

15 nye DOAJ ambassadører

I dette blogginnlegget er planen å skrive litt om en av de nyeste artiklene som vi finner i DOAJ databasen. Da har vi valgt å fokusere på en artikkel, som ble publisert 17.10.16. Denne artikkelen er egentlig en forlengelse av en tidligere eksisterende artikkel, som ble publisert 08.09.16. I den eldste artikkelen ble det lovet en grundigere gjennomgang av det innholdet vi finner i den nyeste artikkelen. Det den artikkelen vi skal fokusere på inneholder, er nemlig bakgrunnsinformasjonen til de 15 nyeste DOAJ ambassadørene.

De 15 nye ambassadørene har forskjellige bakgrunner, og kommer fra forskjellige plasser fra hele verden. Fire av disse kommer fra Afrika (Algerie, Etiopia, Pretoria, og Burkina Faso), tre av disse kommer fra Kina (lokasjon ukjent), tre kommer fra India (her også ukjent plassering), èn fra Latin Amerika (Mèxico), mens sistemann kommer fra Midtøsten og den Persiske Gulfen.

Alle ambassadørene, med bare unntak av èn, har utdannelse innenfor Bibliotek, Informasjons, Medie-, og Dokumentasjonsvitenskap. Dette er en finurlig detalj, da disse har den samme akademiske bakgrunnen som vi nå holder på med å utdanne oss innen. De fleste av disse ambassadørene jobber i forskjellig universiteter, og har derfor muligheten til å bruke nettverket deres for å få tilgang til stadig flere nye tidsskrifter som DOAJ kan lagre på sin database. Det ene unntaket med tanke på utdannelse, er en av ambassadørene som har en doktorgrad innenfor kjemisk prosessering.

Kanskje den viktigste nyhetssaken nå i høst, som er tilgjengelig på databasen, er saken om oppdateringen av DOAJs politikk, med hensyn til tilgjengelighet og brukerregistrering. I denne saken sier DOAJ at de vil akseptere en kort tilgjengelighetsuttalelse fra tidsskriftene. Men DOAJ kan ikke lenger akseptere at brukerne skal registrere seg hos tidsskriftet for å lese en hel artikkel. Dette er en artikkel fra en stund tilbake, men vi følte at den var såpass relevant, at vi ville inkludere den i dette blogg innlegget. Denne endringen er såpass omfattende at den endrer hele måten organisasjonen arbeider på. 

Fremgangsmåte

Det første vi får øye på når vi åpner opp nettsiden doaj.org, er de siste nyhetene fra organisasjonen. Det ligger en liten boks som heter «Latest News» der disse dukker opp. Det er mulig å klikke seg videre inn på alle nyhetene fra et litt større tidsrom enn bare de tre siste sakene som ligger på fremsiden. Her er det verd å merke seg at når man trykker på «Read More» linken, blir vi ført videre til wordpress og DOAJ sin blogg. Der er mulig å følge bloggen deres.
Slik var det vi fant den artikkelen vi har fokusert på, da den lå øverst i nyhetsbildet.



Skrevet av: Karina H., og Anine E.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar